2015. október 27., kedd

Szeged és Budapest calling!


Kati Hiekkapelto bestseller-szerző és nemzeti kincs Finnországban és most hozzánk látogat


Képtalálat a következőre: „kati hiekkapelto”



Kati 1970-ben született Ouluban, egy észak-finnországi nagyvárosban. Egyetemi tanulmányai során speciális tanári képzettséget szerzett. Pedagógusként sokáig oktatott menekülteket; diplomamunkájának témája is a bevándorlókat sújtó rasszizmus és erőszak volt.Nagyon jól ismeri ezt a világot, és sodróan izgalmas krimijeiből sem hiányoznak a komoly társadalmi, együttélési problémákat feszegető kérdések.
A magyar olvasóközönségnek viszont nemcsak ez a sokoldalú könyv lesz a meglepetés, hanem az is: Kati Hiekkapelto egészen kitűnően beszél magyarul!
Képtalálat a következőre: „kati hiekkapelto”

Kati Hiekkapelto október 28-án érkezik Magyarországra, aznap Szegeden 17 órától a Grand Caféban lesz könyvbemutatója. Október 30-án 18 órától Budapesten a Fókusz Könyváruházban.



A könyvről:

Képtalálat a következőre: „kati hiekkapelto”
Kolibri:

Kétségbeesett éjszakai segélykérés fut be a rendőrségi ügyeletre. Fiatal lány könyörög: mentsék meg, a saját családja akarja megölni. Elrabolták. A lány kurd bevándorlók gyermeke, kiskorában érkezett Finnországba a szüleivel és testvérével.
Sörétes puskával fejbe lőtt futó holtteste az erdős területet átszelő futóösvényen. Egy lányé. Aztán egy férfié. És később egy harmadik áldozat: ezt a kocogót már egészen brutálisan mészárolták le, mielőtt főbe lőtték. A zsebükben egy medál a vérszomjas azték főisten, Huitzilopochtli képmásával.
Hogyan fonódik össze a két idegborzoló esemény?
Természetesen a magyar származású nyomozó, Fekete Anna tartja kezében a szálakat. Az egyik nyomozást eleinte szinte titokban, a saját erejéből folytatja, míg a másikat rendőr társaival. Idegengyűlölő kollégájának piszkálódásával éppúgy meg kell küzdenie, mint saját félelmeivel, emlékeivel. Mert ő is bevándorlóként érkezett mostani hazájába.
Akciódús, sokrétű, izgalmas krimi a Kolibri. Különlegességei a finom megfigyelések, a társadalmi kérdések iránti érzékenység. A könyvet több nyelvre lefordították, és szép sikert aratott a nemzetközi könyvmustrákon.

 

35 RECEPT A KÖNYHAFŐNÖK SÉFJÉTŐL



Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf”

A Konyhafőnök séfjének első szakácskönyve. Kedvenc receptjein keresztül megmutatja, miként tudunk egy ételből akár három különböző fogást is elkészíteni úgy, hogy az megfeleljen a magyar ízlésnek, de legyen benne egy kis csavar is. Minden receptnél fázisfotókkal segíti az olvasót, így a siker garantált.
“A könyvben bemutatott konyhai praktikákat az elmúlt nyolc évben Lyonban és Londonban szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. Ezek most jelennek meg először nyomtatott formában. Az ételek elkészítéséhez és tálalásához olyan rafinált, de nem időigényes megoldásokat mutatok, melyeket eddig még soha senki sem osztott meg a hobbiszakácsokkal.
 Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf”
Nagyon fontos, hogy mindenki, aki szeret vagy szeretne főzni, megtanulja az alapokat. Sokszor figyeltem a barátaimat főzés közben, és rájöttem, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint én, s alapvető technikákkal nincsenek tisztában. Sokan közülük fejből tudnak izgalmas recepteket, grammra pontos mennyiségekkel, ennek ellenére néha előfordul, hogy valami miatt mégsem úgy sikerül, ahogy kellene…Ez a könyv azért született, hogy ebben segítsen.  Az itt szereplő alapreceptek ismertek, manapság szinte mindegyik a hétköznapi élet része, legalább egyszer mindenki kóstolta már őket. Akkor miben tér el ez a könyv az eddig ismert szakácskönyvektől? Már a hozzávalók feltüntetésében is!
Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf könyve”
Az alapanyagfotókon mindenből pontosan annyi szerepel, amennyi az étel elkészítéséhez szükséges. Azaz nincs szükség méricskélésre, elég elővenni a képen látható mennyiségű alapanyagokat, és kezdődhet is a főzés. Persze aki biztosra szeretne menni, az a fotók alatt grammra pontosan is megtalálja az alapanyagok mennyiségét.A legfontosabb különbség: a főzés fontosabb mozzanatait fázisfotókon mutatjuk, így folyamatosan nyomon követhető, minek hogyan kell kinéznie, miközben készül.  A főzés megkezdése előtt azonban érdemes elolvasni a teljes receptleírást is, mert abban szerepelnek azok az apró trükkök, amiket betartva csak sikerélményünk lesz a konyhában. Ha pedig elkészítettünk egy igazán finom ételt, nagyon fontos, hogy szépen is tálaljuk – erre is különös figyelmet fordítottam.Az adagok többnyire két személyre szólnak, de az alapételekből érdemes többet készíteni, hiszen ezeket később többféle módon is felhasználhatjuk.A könyvvel az a célom, hogy mindenki bátran kipróbálja magát a konyhában, és rájöjjön, jól szervezett munkával akár 25–35 perc alatt is ízletes étel kerülhet ki a kezünk alól.A recepteket többször kipróbáltam, tökéletesítettem az ízlésemnek megfelelően. Mindenkit arra buzdítok, hogy vágjon bele, készítse el mindet, s ha gondolja, bátran változtasson egyiken-másikon! Izgalmas konyhai kalandokat és jó étvágyat kívánok!”
 Képtalálat a következőre: „bernáth józsef séf könyve”                                                                   

EGY RECEPT A HARMINCÖTBŐL

RIZIBIZI

Kevesen tudják, hogy a rizibizi valójában egy Észak-Olaszországból származó étel. Arra pedig pláne kevesen gondolnak, hogy önálló ételként is megállja a helyét. Persze ott másként készítik, mint ahogy mi megszoktuk. Előfordul például, hogy egy kevés pancettát is csempésznek bele, hogy átjárja a kellemes füstölt íz. Az én verzióm kizárólag zöldséges, így vegetariánusok is bátran fogyaszthatják. Manapság már sok jó minőségű, zsenge fagyasztott zöldborsó kapható, így nemcsak nyáron, hanem az év bármely napján elkészíthető ez a színes és laktató étel.

180 g rizsből készült rizottóalap • 80 g zsenge zöldborsó • 20 g borsócsira

• 50 g zsenge borsóhüvely (mangetout vagy sugarsnap) • 60 g parmezán

• 3,5 dl zöldségalaplé • 1 g finom só • néhány ág kakukkfű • 70 g vaj

• frissen őrölt bors

Elkészítés

A zöldborsót annyi alaplével tesszük fel főni, ami épp ellepi. A többi alaplevet felforraljuk. A borsóhüvelyeket a kakukkfűvel egy edénybe tesszük, és ráöntjük a felforralt alaplevet. 3 percig állni hagyjuk, majd az alaplevet visszaszűrjük abba az edénybe, amiben felforraltuk. A borsóhüvelyeket jeges vízben lehűtjük, hogy megtartsák élénkzöld színüket. A kakukkfűre már nem lesz szükségünk.A félig főtt borsószemekhez hozzáadjuk a rizottóalapot. Folyamatosan kevergetve adagoljuk hozzá a forró alaplevet. A parmezánból forgácsokat hagyunk meg a díszítéshez, a többit lereszeljük. A főzés utolsó fázisában a majdnem kész rizibizihez adjuk a reszelt parmezánt, a vajat, és kóstolás után sózzuk. Azért csak kóstolás után, mert maga a parmezán is sós. A visszahűtött borsóhüvelyeket rézsutosan kettévágjuk, majd a parmezánnal és a zöldborsócsírával együtt a tányérba kanalazott rizibizire helyezzük. Frissen őrölt borssal bátran megszórjuk.

Kossuth kiadó

2015. október 25., vasárnap

Bevezető-Top 10


Tiszteletem minden kedves olvasónknak!

(akik egyre többen vannak az egész világból, egészen elképesztő, hogy ennyien kíváncsiak a magyar irodalom újdonságaira, nos hát hajrá:-)




Köszönöm szépen a sok posztot és a kérdéseket, igen, megújulunk, pár hónap alatt immár harmadszor. Igyexünk igazodni olvasóinkhoz, igen Péter reméljük lesz netes rendelés, hogy kivel, pár napon belül kiderül, és igen Sára, Svédországból is lehet majd rendelni (hogy mennyi svéd olvasónk van, de tényleg, az USA után innen olvasnak minket a legtöbben).
Jönnek az ajánlók, hihetetlen, hogy a kortárs magyar irodalom mennyire sokszínű lett ismét, de ez nyilván nem véletlen, köszönhető a kiadóknak, akik felkarolják a kortárs szépírókat. Sok idő és sok pénz ez, de úgy tűnik, nincs veszve semmi, ki vagyunk éhezve a kortárs szépírókra (is). Nyáry Krisztián nem csak ír, de a kortárs írókat felfedezi és kiadja, akár csak Kúnos László a Corvinánál, de a sor végtelen. Ugyanis, újra felfedeztük az olvasás szükségességét. Így, úgy, amúgy. De olvasni kell. Százak kíváncsiak egy új könyv bemutatójára (pl.Dragomán György), vagy az Olvasás éjszakájára, ahova ezrek mentek el.
Szerencsére itt vannak a táltosok: Bartis Attila, Marno János, Darvasi Ferenc, Frank Júlia, Pilinszky és Joyce Maynard,  Jane Johnson, vagy Nemere és Lőrincz L. László, sorolhatnám a jobbnál jobb kiadványokat. De csak azért nem teszem, mert nem lenne elég hely.
Mint ahogy nincs elég hely a polcunkon sem, ezért született meg ez a weboldal, hónapok óta segít tájékozódni, mik az újdonságok és próbáljuk felmérni, ki mire kíváncsi. Egy biztos, mi csak ajánlunk, nem kritizálunk. Segítünk a döntésben, kinek, éppen, mire van szüksége. És igen Tamás, lesz egy TOP 10 de az teljesen szubjektív.De frissül folyamatosan.Akkor kezdjük is:

 

TOP 10 

 

1.Bartis Attila:A vége (Magvető)

 

Képtalálat a következőre: „bartis attila a vége”

2.Anna Gavalda: Billie (Magvető)

 

Képtalálat a következőre: „anna gavalda billie hun”

3.Tudós Bob Pflufelder és Steve Hockensmith: Nick és Tesla (Vivandra feat.Cerkabella)

 

Képtalálat a következőre: „tudós bob”

4.Faludy György: A pokol tornácán (Alexandra)


Képtalálat a következőre: „faludy a pokol”

5.Katya Petrovszkaja:Talán Eszter (Magvető)


Képtalálat a következőre: „katya petrovszkaja talán”

6. Steiner Bragi: Felföld (Animus)


Képtalálat a következőre: „bragi felföld”


7.Frank Júlia: Óriás szakácskönyv (Corvina)


Képtalálat a következőre: „frank julia órias”

8.Gróf Andrássy Imréné: Ég a puszta (Corvina)


Képtalálat a következőre: „ég a puszta”

9.Jankovics Marcell:Képes bibliai történetek (Akadémiai)


Képtalálat a következőre: „jankovics marcell könyv”

10.Vámos Miklós: Ének évada (Europa)



Képtalálat a következőre: „vamos miklos ének”

10+1: Dolák-Saly Róbert::Én vagyok a kedvenc állatom (Libri)
(exkluzív interjúnk a szerzővel: hamarosan. Talán holnap. De lehet hogy nem. Ezért kell visszajönni. Ide.vagy Ida.vagy oda. De oda semmiképp.Csak ide. Vagy Ida)

Képtalálat a következőre: „dolák saly róbert könyv”

Totál favorit: Randall Munroe: Mi lenne ha:? (Atheneaum)

.
Képtalálat a következőre: „randall munroe mi lenne ha”