2015. december 26., szombat


100% lány, 100% fiú


Hogyan lesz a lányból nő? Hogyan lesz a fiúból férfi? A serdülőkor a felnőtté válás folyamatának fontos állomása. A testi és lelki változásokat előbb-utóbb te is megtapasztalod. De valójában mi és miért változik? 
A tested működésétől a szerelemig szó esik mindenről, amiről érdemes tudnod. A hasznos tanácsok, szórakoztató tesztek és illusztrációk segítenek megérteni és megélni ezt az időszakot.
Meglepő, de nem csak kamaszoknak, szülőknek is jó olvasmány ( és gyakorló szülőként írom) egyszerűbb ezt a gyerek kezébe adni, mint leülni vele egy kínos beszélgetés halmazra. Jól összerakott könyv, ami a szülőknek segítség. Tudják, kis gyerek kis gond...(egy ideig nem hittem el aztán...)

Kiadó:HVG
Értékelés: 10/10
Nyomta: TBB (Szlovákia)

Gyermekgyász-pszichológiai tanácsok


Ki vigasztalja meg a gyerekeket? 
„Visszatartom a dühömet. Ha kiengedném, akkor megtelne vele az egész szoba.”
„Azt képzeltem, hogy akit szeretek, annak baja esik, mert én rossz vagyok.”
„Nem volt egy élő lélek, aki megértett volna, és ez végtelenül magányossá tett. Megtanultam a leckét, hogy tapintatból erről nem beszélünk."
Vajon mit élnek át a gyerekek, amikor szüleik válnak, vagy amikor elvesztik egy közeli családtagjukat? Mire van szükségük ezekben a nehéz időkben? És ki vigasztalja meg őket, ha a szülők saját fájdalmukban, dühükben nem tudnak feléjük fordulni?
Súlyos veszteség idején a gyerekek legtöbbször nem tudják megfogalmazni, min mennek keresztül. Modern világunkban ráadásul a gyász tabu: a felnőttek sokszor saját érzéseikkel sincsenek tisztában, nemhogy a gyerekekével. Így a hiány meggyászolásában – ha egyáltalán megtörténik – a kicsik általában magukra maradnak, és ez a magány és elhagyatottság felnőttéletükre is kihat. 
Singer Magdolna gyászterapeuta bevezet minket egy rejtett világba: gyerekek és felnőttek mesélnek fiatalon átélt veszteségeikről, és arról, miként tudtak megküzdeni fájdalmas érzéseikkel. Harminc különálló történet segít megérteni, mit éreznek és észlelnek a gyermekek válás és halotti gyász idején, a megható önvallomásokból pedig az is felsejlik, hogyan vigasztalhatjuk, támogathatjuk őket életük e nehéz szakaszában.  
 „A felelősség és a szeretet ébresztő csengője ez a könyv. Értsük meg a gyermek veszteségeit és tanuljuk meg gyámolítani, érteni, átérezni és megfelelően viszonyulni a sebzett lélekhez! Ne feledjük, ez lesz a gyermek mintája, ahogyan majd ezt teszi ő is saját gyermekével!”
dr. Bagdy Emőke, a pszichológia professzora

 A szerzőről:




 Képtalálat a következőre: „singer magdolna”
Singer Magdolna (képünkön) író, újságíró, gyásztanácsadó, mentálhigiénés szakember, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke, a gyász hazai szakértője. Eddig megjelent 15 könyve az emberi sors elkerülhetetlen veszteségeit járja körül. Az írás mellett gyászcsoportvezetőket képez ki, válást feldolgozó csoportokat vezet, valamint egyénileg segíti a veszteséget elszenvedett személyeket. Mestere, Polcz Alaine szellemi útját igyekszik követni.

Kiadó: HVG
Értékelés: 10/10
Nyomta: Alföldi nyomda (egyszerű és szép)









Szeretettel sebezve


Szeretettel sebezve
Miért követem el ugyanazokat a hibákat, amelyeket a szüleim is elkövettek?
Miért sikertelenek a kapcsolataim? 
Mit üzennek érthetetlen, indokolatlan testi tüneteim?
Szüleink viselkedése, mintája jelentős hatással van arra, hogy mi magunk milyen társak, szülők leszünk. Van-e esélyünk megváltoztatni a tudattalanul beépült, akár generációkon keresztül örökített szülői mintáinkat, vagy az eredmény minden tudatos erőfeszítésünk dacára ugyanaz lesz, csak „pepitában”? 
A szerző izgalmas példákon, terápiás eseteken keresztül ismerteti az egyes szülőtípusokat: a borostyán, a szülősítő, az idomár, a jó fej, a mártír, az üveghegy, a szuperszülő, az agresszor, a bátorító szülői viselkedést. Bemutatja a gyakran keveredő típusok hatásait a gyermekekre, a felnőttkori életünkre, kapcsolatainkra, és segít abban, hogy felismerjük szüleink nevelési stílusát – és szülőként, a jobbítás szándékával, sajátunkat is. Tesztjei és gyakorlatai – melyeket szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal is végezhetünk – fejlesztik önismeretünket, így felnőttként életünk teljesebbé, szülői viselkedésünk, családi- és párkapcsolatunk is harmonikusabbá válhat. 
„Bizony tőlünk is függ, hogy amikor átadjuk ismeretlen örökségünket, a szüleinktől, őseinktől kapott viselkedési mintáink, értékeink, hiányaink, történeteink, titkaink, örömeink és vágyaink sokaságát gyermekeinknek, az Pandora szelencéje vagy kincsesládika lesz-e számukra.”
A szerzőröl:
Képtalálat a következőre: „dr licskainé stipkovits erika”
L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, hipnoterapeuta. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezik pszichés és személyiségzavarok, családi, párkapcsolati és életvezetési problémák feltárásában és kezelésében. Számos helyen tanít, rendszeresen publikál és országszerte tart előadásokat. Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület, a Magyar Hipnózis Egyesület, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja.
Előadás: 
Győr
Szeretettel sebezve - Szülőkről felnőtt gyerekeknek
Előadás és beszélgetés
Bezerédj-kastély  (Győr, Győri út 90.)
2016. február 20. szombat 17:30

2015. december 25., péntek

Hogyan fejlesszük érzelmi egészségünket?



 Hogyan fejlesszük érzelmi egészségünket?
Oliver James új megvilágításba helyezi életünk értelmét: „Ne a boldogságot kergessük, inkább érzelmi egészségünk javításán fáradozzunk!” 
De mit is jelent valójában az érzelmi egészség? Mennyiben függ neveltetésünktől? Milyen képességeinket kell fejlesztenünk, hogy érzelmileg egészségesebbek legyünk? 
Hogyan tárhatjuk fel múltbéli élményeinket? Miként írhatjuk át a gyermekkorunkban rögzült mintázatokat? Hogyan válhatunk jó szülővé és találhatunk a nevelés terén is megfelelő társat? 
A könyv rengeteg érdekes pszichológiai vizsgálat, esettanulmány és példa alapján meggyőzően igazolja, hogy valóban teljesebb életet élhetünk, ha tudatosan vigyázunk érzelmi egészségünkre.
Az erkölcsi és értékrendi zűrzavar korában az önsegítő könyveknek is megújulásra van szükségük. Az élet iskolája (The School of Life) sorozat egyfajta újjászületés. Olyan, mindannyiunkat érintő témákkal foglalkozik, mint a pénz, a munka, a technológia, a szex, a testedzés, az egyedüllét és az érzelmi egészség. 
Alain de Botton, a sorozat szerkesztője
 
 A szerzőről:
Oliver James (képünkön) gyermekpszichológiai képzettséggel, és tapasztalattal rendelkezik.Több könyvet írt, tv műsorai vannak.
Képtalálat a következőre: „oliver james writer”

Kiadó: HVG
Értékelés: 10/10
Kivitelezés:Terc (különlegesen élére vágott, homorú)
Fordította:Bányász Réka
Képtalálat a következőre: „the school of life logo”

A terrorista fia-életregény

A terrorista fia
Zak Ebrahim hétéves volt, amikor apja, El-Sayyid Nosair lelőtte Meir Kahane rabbit, a Zsidó Védelmi Liga vezetőjét. Miközben Nosair börtönbüntetését töltötte, segített megtervezni a World Trade Center elleni, 1993-as bombatámadást. E nem mindennapi könyvben végigkövethetjük, milyen utat járt be Zak, míg sikerült végleg maga mögött hagynia apja szörnyű örökségét.
Képtalálat a következőre: „jeff giles journalist”
Jeff Giles regényíró, újságíró (képünkön). Jelentek meg cikkei a Rolling Stone magazinban és a Newsweekben.
„Nem véletlen, hogy a gyilkos gyűlöletet tanítani kell – sőt erőnek erejével kell az emberekbe oltani. Ez az érzés ugyanis nem természetes jelenség, hanem hazugság. Hazugság, amelyet újra és újra elhitetnek azokkal, akiknek jóformán semmijük sincs, és akik nem ismerhetnek meg más világnézetet. Hazugság, amelyben apám is hitt, és amelyet velem is szeretett volna elhitetni. Az egész életem azzal telt, hogy próbáltam megérteni, miért lett apám terrorista, és nyomasztott a tudat, hogy a terrorizmus nekem már a véremben van. Engem a fanatizmus bűvöletében neveltek, mégis az erőszakmentesség mellett döntöttem.”

Kiadó: HVG könyvek
Kivitelezés: 10/10 (mondAT kft)
Értékelés: 10/10

Képtalálat a következőre: „ted books”
TED - gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni
A TED a technológia, a szórakoztatás és a dizájn témaköreivel foglalkozó konferenciaként indult húsz éve, ma azonban már szinte nincs is olyan téma, amelyről ne tartanának előadást a TED színpadán. Inspiráló előadásokat hallhatunk a tudomány, a kultúra, a dizájn, a szórakoztatás és az üzlet világából, valamint a legkülönbözőbb globális problémákról, több mint 100 nyelven. Szenvedélyesen hisznek a gondolatok erejében, amelyek képesek megváltoztatni az emberek hozzáállását, életét, sőt az emberiség jövőjét.
  Képtalálat a következőre: „ted books”
TED Books
Kis könyvek, nagy gondolatok
Ahol a TED-előadások véget érnek, ott kezdődnek a könyvek. Elég rövidek ahhoz, hogy gyorsan információhoz juthass, viszont elég hosszúak is, hogy mélyebbre áshass egy-egy témában. A könyvsorozatban helyet kap mindenféle tartalom: az építészettől az üzleti életig, az űrutazástól a szerelemig.
„A zavaró körülmények korában nincs nagyobb luxus, mint a koncentrált figyelem.

 

2015. december 21., hétfő

Hangoskönyvek a Samsungtól gyerekeknek

Képtalálat a következőre: „bookr kids mesetár”

Idén karácsonykor a Samsung Magyarország és a BOOKR Kids a mesék csodálatos világába kalauzolja kisgyerekes felhasználóit. A Galaxy E tableteken előretelepítve, valamint a Samsung Galaxy Store-ban is megtalálható a Magyarország első számú, díjnyertes mesealkalmazása, a BOOKR Kids, amelyben több mint 80 interaktív történet olvasható-hallgatható.
Képtalálat a következőre: „bookr kids mesetár”
A Samsung- felhasználók regisztrációjukat követően egy egy hónapos előfizetést kapnak ajándékba, így korlátlanul válogathatnak a szebbnél szebb mesék között. A BOOKR Kids alkalmazásban található Samsung könyvtárából pedig ingyenesen ajánlott olvasmányokat tölthetnek le a már iskoláskorú olvasók, tele extrákkal, olvasónaplóval, játékokkal. Így elevenedik meg a VUK, a Kerge ABC, A kis herceg vagy a János vitéz. Az interaktív történetek hangjátékként is élvezhetők, hiszen minden történetnek egy híres színész kölcsönözte a hangját, többek között Reviczky Gábor, Básti Juli és Szacsvay László. Ám a Mesemondó funkció segítségével, a családjából bárki elmesélheti kedvenc történetét, amely később is visszahallgatható a beépített hangrögzítő segítségével.
Képtalálat a következőre: „bookr kids mesetár”
A BOOKR Kids Mesetár folyamatosan bővül, minden héten egy új mese érkezik a polcokra. Albert Einsteing útját követve:  “Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked intelligens legyen, olvass neki tündérmeséket. Ha azt szeretnéd, hogy még intelligensebb legyen, olvass neki még több tündérmesét."
Éljenek a mesék! Boldog karácsonyt!
Képtalálat a következőre: „bookr kids mesetár”
Ingyenes applikáció letöltés Samsung felhasználóknak tabletre, okostelefonra: http://www.samsungapps.som/appquery/appDetails.as?appId=hu.bookrdigial.bookrkids&cntyTxt=216

2015. december 16., szerda

Bartis Attila könyvbemutató

A Magvető Kiadó
szeretettel meghívja Önt
Bartis Attila
A vége
című új regényének bemutatójára
2015. december 17-én 19 órára
a Nyitott Műhelybe
(1123 Budapest, Ráth György u. 4.)
A szerzővel Rácz Péter
költő, műfordító beszélget

A rendezvény Facebook-eseménye »

Képtalálat a következőre: „bartis attila a vége”

2015. december 13., vasárnap

TOP 8 Karácsonyi ajánlat (csak magyar szerzőktől)

Ezt az összeállítást azért hoztuk össze, hogy ha valaki, aki még nem vette meg az első pillanatban a karácsonyra szánt könyvet valamelyik szerettének, tudjon esetleg választani, hiszen honlapunk is azért az olvasói igényért jött létre, hogy ne kritizáljunk, viszont segítsünk dönteni, eligazodni a kínálatban, ami valljuk be őszintén, tényleg nagyon nehéz (mármint az eligazodás). Nos, ez a mi TOP 8 karácsonyi ajándékötletünk:


No.:1

Egyértelműen első és az idei karácsony legfontosabb könyve (letaszítva Bartos Attilát az eddigi abszolút első helyről) de a gyönyörűség, ami ebből a könyvből árad, a sok bölcsesség, a minden sallangot nélkülöző, igazi emberi történetek, az igazi Őrangyalokról, akiknek van személyijük, nos, igen ez a tökéletes ajándék, mert szívből jön és sokat ad. Bárkinek. Mindenkinek.
dobrentey-ildiko-orangyalo-szemelyi-igazolvannyal.jpg
Kiadó: Harmat,Luther, Ekhó

No.:2
Egyértelműen az év egyik legkiemelkedőbb szépprózai regénye. Bartis Attila A vége (már többször is írtunk róla ezért most már többet nem, de bízhatnak bennünk, nagyon jó).
Képtalálat a következőre: „bartis attila a vége”
Kiadó:Magvető

No.:3
Aki igazi albumot szeretne, annak Nyáry Krisztián, egyedi, sorsokkal teli, 30 emberi történetet bemutató albumát, a Merész magyarokat ajánljuk.Így ír a szerző:"Féltek ők is, ahogy a többség, a bukástól, a sikertelenségtől vagy a megszégyenüléstől. De jobban féltek attól, hogy emberségük sérül, ha nem fordulnak szembe az embertelennel." Nyáry Krisztián (exkluzív interjúnk hamarosan olvasható itt is).
Nyáry Krisztián - Merész magyarok - 30 emberi történet
Kiadó:Corvina

No.:4

Egy gyönyörű gyászregény, ami méltó emléket állít  a volt kétszeres köztársasági elnöknek.
A magyar művészeti, tudományos világ kiválóságai személyes hangú levelekben, versekben, tárcákban, novellákban köszönték meg a demokrácia és a humánum alapértékeit személyes hitelével megtestesítő államférfinak, a rendszerváltás utáni politikai élet legszerethetőbb személyiségének mindazt, amit tett és képviselt a köz érdekében.
Köszönjük, Elnök Úr! 
Kiadó:Kossuth

No.:5
Elfogultak vagyunk ennek a könyvnek a kapcsán, hiszen amellett, hogy olyan dolgokat feszeget, ami valós társadalmi probléma, erről keveset tudunk, viszont ez a könyv nagyon olvasmányos, kedves darab, és fontos. Bemutatja azokat a nőket, példát állítva a mostani fiataloknak is, akik akár elérték a Nobel-díjat is
(exklizív interjúnk hamarosan olvasható itt is).



Nők a tudományban határok nélkül
Kiadó: Akadémiai
No.:6

Frei Tamást mindenki a TV-ből ismerte. Egy darabig. Aztán sikeres üzletemberré avanzsált, majd később írni kezdett. Kalandregényeket. Hőse nem James Bond, ahogy elmondta, sokkal inkább Jack Reacher. Az agrárbárók egy modern, mai kalandregény, ami Magyarországon (is) játszódik. És nem csak fikció, sok benne a valós elem.
(exkluzív interjúnk hamarosan olvasható itt).











Kiadó: ALEXANDRA

No.:7
Természetesen ez a könyv nem (csak) a Beatlesről szól, hanem a szerzőről, Vámos Miklósról. Könnyed hangvételű, akár egy Beatles dal.(exkluzív interjúnk hamarosan olvasható itt is).
Beatles és én
Kiadó: Európa

No.:8
Az életem ízei
,,A kötet, kissé rendhagyó, mert nem szakácskönyv, bár van benne sok recept is. Főként olyan utazási élményekről mesél a szerző, amelyek érdekesek, szokatlanok, közük van a gasztronómiához, néhányuk az élete különleges fordulataihoz, élményeihez kapcsolódik.

Frank Júlia - Az életem ízei

Kiadó: Corvina (exkluzív interjúnk hamarosan olvasható itt és a nancsineni.blogspot.hu-n)


















































Horváth György: A művészek bevonulása






 A képzőművészet politikai irányításának és igazgatásának története
1945–1992

Érdekes kordokumentum a Corvinától


Képtalálat a következőre: „horváth györgy a művészek bevonulása” A Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja 1968-ban jött létre, amikor – a gazdasági reformok egyik lépéseként – az ország sorsáról döntő párt-, és állami szervek úgy döntöttek, hogy a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti-, Irodalmi-, és Zenei Alapját összevonják, pénzzel való ellátásukat pedig a Képzőművészeti Alapra bízzák. Fizesse az a továbbiakban a képzőművészek mellett a zeneművészek és az írók nyugdíját, folyósítsa nekik a táppénzt, az alkalmi-, és a rendszeres segélyeket, tartsa fenn számukra az alkotóházakat, adjon készülő műveikre előleget, hogy csak a fontosabbakat említsük. A Képzőművészeti Alap mindezt kibírta, mert még az ötvenes években bő pénzforrást nyitottak számára: övé volt a képes levelezőlapok kiadásának monopóliuma. Igaz, ennek fejében neki kellett fizetnie az állam helyett a Műcsarnok, és több más intézmény fenntartásának költségét, tízmilliókat adni a művelődési tárca pótköltségvetését jelentő Kulturális Alapba, folyósítani a miniszter által adományozott művész-ösztöndíjakat. Mindez azonban csak félig-meddig volt tudható. Az Alapok szociális feladatait felsorolták a jogszabályok. De minden másról hallgattak. Az Alap történetének feltárásához ezért az eddig nem ismert források, a nyilvánosság kizárásával történt politikai döntések és a mindennapi utasítások megismerésére volt szükség. Horváth György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főigazgató-helyettese ezeket tanulmányozta. Kézbe vette, kijegyzetelte vagy lemásolta a hatalmat gyakorló pártvezetők elé került előterjesztéseket, a vitáikról és döntéseikről készült jegyzőkönyveket, a minisztériumokban és a Tervhivatalban keletkezett papírokat, az Alapnak írt utasításokat és leveleket, a művész-szövetségek iratait, majd kirakta a belőlük összeálló mozaikot. Érdekes kép lett. Magyarázatot kapott általa sok érthetetlen dolog – így derült ki az 1957-es Tavaszi Tárlatot ért támadás-sorozat oka, és hogy mennyi nehézség árán lehetett csak sikernek hazudható állapotba hozni az 1950-ben megrendezett „I. Magyar Képzőművészeti Kiállítást”, hogyan huzakodtak a politikai hatalom birtoklói a képzőművészetre szánt összegeken, miképpen született meg és mit jelentett valójában az a bizonyos „három T” – és tisztázódott: hogyan és miért született meg az Alap, s végül: hogyan tette rá kezét a pénzügyi és a művelődési tárca a nyolcvanas években a tartalékaira, és miképpen temette maga alá a rendszerrel együtt az Alapot az adósságok hegye.

A dokumentumokat tartalmazó CD melléklettel. 


 A szerzőröl:










Horváth György 1960-1965 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem-művészettörténet szakos hallgatója volt.
1965-1980 között a Magyar Nemzet képzőművészeti szakírója volt. 1980-1988 között a Művelődési Minisztérium képzőművészeti osztályvezetőjeként dolgozott. 1988-2009 között a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese volt. 2009-2010 között a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa volt.
Kutatási területe a XX. századi magyar festészet és grafika.

Kiadó: Corvina

Értékelés: 10/10